Har far krav på fri med lønn ved fødsel? Alt du trenger å vite om pappaperm og rettigheter ved fødsel

Fødselen av et barn er en av de mest betydningsfulle hendelsene i livet. For mange fedre reiser dette spørsmålet: Har jeg krav på fri med lønn ved fødsel? I Norge har vi heldigvis et generøst system for permisjon ved fødsel, inkludert rettigheter til fedre. Men som med mange rettigheter kan det være kompliserte regler og betingelser som avgjør hva du faktisk har krav på.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på de ulike typene permisjon som fedre kan ta i forbindelse med fødsel, hvilke rettigheter som gjelder i forhold til lønn, og hvordan fedre kan navigere i lovverket for å sikre at de får det de har krav på. Vi skal også se på hva du bør gjøre for å søke om permisjon og sikre at arbeidsgiver følger lovverket.
Fars rett til permisjon ved fødsel
I Norge har fedre flere rettigheter til permisjon i forbindelse med fødsel, og det er viktig å skille mellom de ulike formene for permisjon som tilbys:
- Fødselspenger: Fedre har rett til fødselspenger, som er en ytelse fra NAV som erstatter lønnen i en gitt periode etter fødsel.
- Pappapermisjon: Dette er en permisjon som fedre kan ta ut i løpet av barnets første leveår.
- Omsorgspermisjon: En kortere permisjon som gir fedre rett til fri ved selve fødselen.
Omsorgspermisjon – far har rett til 2 ukers fri ved fødsel
Omsorgspermisjon er en rett fedre har til å ta fri ved fødsel. Ifølge arbeidsmiljøloven § 12-3 har far rett til to ukers permisjon i forbindelse med fødselen for å være sammen med mor og det nyfødte barnet, samt for å ta hånd om andre barn i familien.
Det er viktig å merke seg at arbeidsgiver ikke er forpliktet til å betale lønn under disse to ukene med permisjon, med mindre dette er avtalt i en tariffavtale eller individuell arbeidskontrakt. Mange arbeidsgivere velger likevel å betale full lønn i denne perioden, men dette varierer fra bedrift til bedrift.
Hvis arbeidsgiver ikke dekker lønn i disse to ukene, kan far likevel ha rett til fødselspenger fra NAV, avhengig av inntekten og opptjeningstiden.
Har far krav på lønn under omsorgspermisjonen?
Som nevnt er det ingen automatisk rett til lønn under de to ukene med omsorgspermisjon. Arbeidsmiljøloven gir fedre rett til selve permisjonen, men loven pålegger ikke arbeidsgiver å utbetale lønn i denne perioden. For at du skal ha krav på lønn, må dette være regulert gjennom en tariffavtale, en individuell avtale med arbeidsgiver, eller en annen form for bedriftsavtale.
Mange norske bedrifter har inngått avtaler som gir fedre lønn i denne perioden, spesielt i virksomheter med sterke tariffavtaler som dekker rettigheter ved fødsel. Hvis du er usikker på om du har rett til lønn under omsorgspermisjonen, bør du ta kontakt med HR-avdelingen eller se over din arbeidskontrakt.
Rett til fødselspenger fra NAV
Dersom arbeidsgiver ikke gir deg lønn under omsorgspermisjonen, kan du ha rett til fødselspenger fra NAV. Fødselspenger er en ytelse som NAV betaler til både mor og far for å erstatte inntekt under permisjon. For å ha rett til fødselspenger må far oppfylle visse kriterier:
- Opptjeningstid: Far må ha vært i inntektsgivende arbeid i minst 6 av de siste 10 månedene før fødselen.
- Inntekt: Far må ha en inntekt som tilsvarer minst halvparten av grunnbeløpet (G) i folketrygden, som i 2024 er 74 032 kroner. Dette betyr at man må ha tjent minst 37 016 kroner for å kvalifisere til fødselspenger.
NAV dekker fødselspenger for inntil 100 % av inntekten opp til 6G (seks ganger grunnbeløpet), som tilsvarer 444 192 kroner i 2024. Hvis du tjener mer enn 6G, vil du kun få fødselspenger opp til denne grensen, med mindre arbeidsgiver dekker differansen.
Pappapermisjon – fedrekvoten
Når det kommer til permisjon utover de to ukene med omsorgspermisjon, har fedre i Norge også rett til fedrekvote, ofte kalt pappapermisjon. Fedrekvoten er en del av den samlede foreldrepermisjonen som deles mellom mor og far, og den er ment å sikre at far også tar del i barnets tidlige oppvekst.
I 2024 er fedrekvoten satt til 15 uker, som far kan ta ut i løpet av barnets første leveår. Fedrekvoten må tas ut innen tre år etter fødsel, og permisjonen kan tas ut sammenhengende eller i flere perioder, avhengig av hva som passer best for familien.
Har far krav på lønn under fedrekvoten?
Ja, fedrekvoten er dekket av NAV i form av fødselspenger, og dette betyr at du har rett til en inntekt under pappapermisjonen, så lenge du oppfyller vilkårene for fødselspenger. NAV dekker som nevnt opptil 100 % av inntekten opp til 6G, men det er også viktig å merke seg at du kan velge mellom full dekningsgrad (100 % lønn i 49 uker) eller redusert dekningsgrad (80 % lønn i 59 uker). Valget av dekningsgrad påvirker hvor mye penger du får utbetalt i pappapermisjonen.
Hvis du tjener over 6G, bør du sjekke med arbeidsgiver om de har en ordning som dekker den delen av lønnen som overskrider denne grensen.
Kan far overføre fedrekvoten til mor?
I utgangspunktet er fedrekvoten øremerket far og kan ikke overføres til mor. Dette betyr at hvis far ikke benytter seg av fedrekvoten, vil de ukene gå tapt. Unntaket er dersom far ikke har rett til fødselspenger, eller hvis far ikke kan ta ut fedrekvoten på grunn av sykdom eller lignende. I slike tilfeller kan fedrekvoten overføres til mor.
Slik søker du om permisjon og fødselspenger
For å få rett til permisjon og fødselspenger må far følge visse prosedyrer både overfor arbeidsgiver og NAV. Her er trinnene du må følge for å sikre deg de rettighetene du har krav på:
1. Meld fra til arbeidsgiver
Når fødselen nærmer seg, er det viktig at du gir arbeidsgiveren din beskjed så tidlig som mulig om når du planlegger å ta permisjon. Dette gir arbeidsgiver tid til å planlegge og legge til rette for at du er borte fra arbeidsplassen.
2. Søk om fødselspenger fra NAV
For å få fødselspenger må du søke gjennom NAV sine digitale løsninger. Du kan søke om fødselspenger så snart du har fått bekreftet termindato, og NAV vil deretter behandle søknaden din basert på inntekten og arbeidshistorikken din.
Sørg for at du har dokumentasjon på inntekt og opptjeningstid klar, da dette er nødvendig for å sikre at du får riktig beløp utbetalt fra NAV.
3. Planlegg permisjonen din
Pappapermisjonen kan tas ut fleksibelt i henhold til dine og familiens behov. Du kan velge å ta permisjonen sammenhengende rett etter fødselen, eller spre den utover det første året. Det er viktig å avklare dette med arbeidsgiver, og sørge for at du følger reglene for å sikre at du får utnyttet rettighetene dine.
Fedres rettigheter i Norge sammenlignet med andre land
Norge er kjent for sitt sterke sosiale sikkerhetsnett og sine generøse permisjonsordninger, spesielt for fedre. Mange land har langt mindre permisjon til fedre, eller ingen rettigheter i det hele tatt. I Norge blir det ansett som viktig at begge foreldrene deltar aktivt i barnets oppvekst, og dette gjenspeiles i permisjonsreglene.
Mens noen land kun gir fedre noen få dager fri ved fødsel, har norske fedre krav på opptil 15 ukers permisjon i tillegg til de to ukene med omsorgspermisjon. Dette gjør Norge til et foregangsland når det gjelder likestilling i foreldreomsorg, og gir fedre en unik mulighet til å tilbringe verdifull tid med barnet sitt i den første fasen av livet.
Har far krav på fri med lønn ved fødsel?
Ja, far har krav på fri i forbindelse med fødsel, men om du har krav på lønn under denne perioden, avhenger av flere faktorer. De to ukene med omsorgspermisjon gir far rett til fri, men arbeidsgiver er ikke forpliktet til å betale lønn, med mindre dette er avtalt. I slike tilfeller kan NAV yte fødselspenger som erstatning for lønn.
I tillegg til omsorgspermisjonen har far også rett til fedrekvote, som gir inntil 15 ukers permisjon dekket av NAV. Denne permisjonen er betalt gjennom fødselspenger, og gir fedre en mulighet til å delta aktivt i barnets første leveår.
Det er viktig at du som far kjenner til rettighetene dine og følger de riktige prosedyrene for å søke om permisjon og fødselspenger. Ved å melde fra til arbeidsgiver og NAV i god tid, kan du sikre at alt er på plass til du skal ta permisjon. Husk også å sjekke med arbeidsgiveren din om de har avtaler som gir deg lønn i tillegg til det NAV dekker.
Legg igjen en kommentar